top of page

Framgång för unga företagare i GällivareUF Norrbottens prisutdelning är nu klar – Tre företag är pristagare i Gällivare


Under läsåret 21/22 är det inte mindre än 895 elever i Norrbotten som driver UF-företag, varav 150 av dessa elever har medverkat med sitt företag i olika kategorier av UF- tävlingar. Alla elever ska vara otroligt stolta över sina UF- företag, sitt engagemang och alla lärdomar de tar med sig. Prisutdelningen var i Luleå 24/3 med mingel och nätverkande för elever, lärare, kommunalråd och näringslivsrepresentanter.


UF står för Ung företagsamhet där elever startar upp, driver och avvecklar sitt UF- företag inom ett läsår.


Tre företag är pristagare från Lapplands Gymnasium Gällivare. Grattis till er alla!


2:a pris: Årets affärsplan – Rävmuggen UF

3:e pris: Årets ekologiskt hållbara UF- företag – ReUseCandles UF

2:a pris: Årets vara – Nätverket UF


TOPP 5 i den individuella säljtävlingen: Albert Lundgren, Rävmuggen UF


Text: Sara Sundvall, Ekonomilärare på Lapplands Gymnasium Gällivare


Läs UF-företagens pressmeddelanden nedan.


 

Från vänster: Kim Lindkvist - Don’t Drop The Towel UF, Chenchira Suksamran - Nätverket UF, Sága Öderyd -Nätverket UF och Viktor Olofsson - Don’t Drop The Towel UF.

Nätverket UF – 2:a pris i Årets vara


Att starta ett UF-företag har varit en dröm för oss sedan första året på gymnasiet och vi lyckades få drömmen att gå i uppfyllelse! Vårt UF företag består av Sága Öderyd, VD, och Chenchira Suksamran, Ekonomiansvarig. Vi hittade varandra genom att vi båda valde teknikprogrammet med Boliden-profilen. Med hjälp av vår mentor Roger Isaksson och vår entreprenörskapslärare Marie Nordström fick vi möjligheten att driva ett UF-företag, vilket visade sig bli riktigt bra!


Nätverket UF byggdes upp på en strävan efter att göra något större, något som kunde betyda mer för människan och samhället. Gällivare är i stora delar splittrat, vilket motiverade oss till att hitta något som kunde förena oss igen. Den gemensamma faktorn för industrier, kontor, caféer, affärer och hem hittade vi var kaffe. Kaffe blev därför det första steget. Med vår utbildning har vi en nära sammanknytning till gruvorna här i Gällivare. Deras stora miljösatsningar gjorde att även vi ville vara en del av utvecklingen. Vi tog därför fram en produkt som kunde leva länge. Vårt kaffe presenteras i plåtburkar eftersom metall kan återvinnas för evigt. Senare släppte vi även kaffepåsar som är tillverkade i ett återvinningsbart material. Kollektionen skulle bestå av tre unika smaker, Förmiddag, Eftermiddag och Ledigvecka och fick namnet Skiftgång. Motivet på burkarna och påsarna är designade av vår VD och symboliserar varje del av kollektionen, varje skift.


Bakom vår produkt ligger ett enormt arbete. Allt från att hitta burkar till att bygga ställ som de kunde stå i. Resultatet blev långt över vår förväntan och vi är otroligt stolta över vad vi åstadkommit. Vi är väldigt tacksamma för alla människor vi mött och alla samarbeten vi fått ha. Vår kafferostare Grant Reimer som driver Stoked Coffee Roasters i Piteå har varit en del av vår starka drivkraft under hela vårt UF-år. Han har bidragit med idéer och inspiration, men framför allt låtit oss att bygga upp kollektionen Skiftgång precis enligt vår vision. Vi har även haft turen att träffa andra ambitiösa UF-företagare, exempelvis Viktor Olofsson och Kim Lindkvist som driver Don’t Drop The Towel UF och syns på bilden tillsammans med oss.


Vi fick motta andrapriset i Årets vara, vilket i sig är en utmärkelse. För oss är det en uppmuntran, en bekräftelse och en motivation till att fortsätta. Priset väger vi ihop med våra kunders återkoppling och det visar oss att det hårda arbetet vi gjort är uppskattat. Drömmen om ett UF-företag grundar sig i en ännu större dröm om ett företag här i Gällivare. Vi har stora förhoppningar om vad framtiden har att erbjuda och Nätverket UF är endast början – en del av något större.


Text: Nätverket UF, Lapplands Gymnasium Gällivare


 


Matilda Nordmark, Tindra Vänbjörk, Sanna Stefansson

ReUseCandles UF - trea i UF Norrbottenss tävling i årets ekologiskt hållbara företag
Vi är tre tjejer som driver företaget ReUseCandles UF som är ett ekologiskt hållbart UF-företag. Vår VD heter Tindra Vänbjörk, vår ekonomi och administrations ansvariga heter Sanna Stefansson och vår produktions och inköpsansvariga heter Matilda Nordmark. Vi alla tre går samhällsvetenskapsprogrammet på Lapplands Gymnasium Gällivare, och vi har därför ingen ekonomiutbildning och endast en hundrapoängskurs i entreprenörskap, så att vi nu har kommit trea i UF Norrbottens tävling i årets ekologiskt hållbara företag är väldigt stort för oss. Dock så har det varit stressigt ibland för oss att driva vårt företag så bra som möjligt på grund att vi endast har en hundra poängskurs, och att tillverka ljus är en väldigt tidskrävande process har vi lärt oss under resans gång, men vi alla tre är ambitiösa så vi har klarat det riktigt bra.


Vår affärsidé grundar sig på vår cirkulära ekonomi där vi erbjuder miljömedvetna ljus av återanvända glasburkar och stearin till nya stilrena ljus. Ett av våra mål är att uppmana fler till att vara mer miljömedvetna, därför erbjuder vi en rabatt till de som återvinner sitt gamla stearin och glasburkar till oss. Vi vill skapa relationer med våra kunder genom att ha gör-det-själv events där vi låter de som vill få testa på sin egen kreativitet, och tillverka egna miljömedvetna ljus. Vår försäljning har gått överförväntan och ekonomin i företaget är stabil. Inom företaget arbetar vi med rättvisa förhållanden och ser mångfald som en självklarhet. Skulle vi sia om en framtid där vi skulle behöva skala upp vår produktion så skulle vi vända oss till olika organisationer i samhället för att främja mångfald i vårt företag samtidigt som vi gör något bra för samhället. Detta gör så att vi också är ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart företag.


Vårt UF år har hittills varit väldigt lärorikt, och vi har fått göra många roliga saker som samtidigt har lärt oss att ta mer ansvar. Vi är väldigt glada att vi valde just entreprenörskapskursen som vårt individuella val så vi har fått uppleva dessa roliga resor och upplevelser samt att vi tar med så många lärdomar att vara en entreprenör in i vår framtid.


Text: ReUseCandles UF, Lapplands Gymnasium Gällivare


 


Miranda Nylander, Linn-Katrine Sundling. Melissa Granberg, Albert Lundgren

RävMuggen UF – 2:a pris i Årets affärsplan


RävMuggen UF erbjuder egendesignade glasmuggar med en unik design inspirerad ifrån Lappland. Våra miljömedvetna inköpsprocesser bidrar till att du kan ta del av en lyxigare vardag och vara säker på att miljöpåverkan är minimal.


Tack vare vårt stora engagemang och öga för detaljer lyckades vi få ett andrapris i utmärkelsen årets affärsplan i UF Norrbottens tävling. Vi tog fram en tydlig och sammanhängande helhet i vår affärsplan med målet att läsaren upplever den som informativ och fin.


Vi har jobbat väldigt mycket med storytelling. Idén om RävMuggen UF sträcker sig långt in i den norrländska rävdalen där rävarna har sin hemliga verkstad. När vi råkade vandra rakt in i deras verksamhet bestämde vi oss för ett samarbete där rävarna stod för alla idéer. Vi lovade dem att förverkliga idéerna som värmde deras hjärtan.


Sist av allt är vi i gruppen väldigt tacksam för alla möjligheter och erfarenheter vi fått under UF-året. Och ser fram emot att ta med våra kunskaper och erfarenhet in i arbetslivet.


P.S. Snart går vi in i avvecklingsfasen och har bolagsstämma 11 maj.


Text: RävMuggen UF, Lapplands Gymnasium Gällivare
Comments


Commenting has been turned off.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page