top of page

Företagshälsan med ständig koll


Marie Ågren Johansson, vd Adviva Företagshälsovård.

Att hänga med i vad som händer i samhället i stort och hur det påverkar vår hälsa utgör en viktig del i Adviva Företagshälsovårds arbete. God omvärldsbevakning och vikten av att leva som man lär var några av de ämnen som togs upp under Gällivare kommuns och Gällivare Näringsliv AB:s gemensamma företagsbesök.


Adviva Företagshälsovård servar idag större kunder såsom Gällivare kommun, Jokkmokks kommun och Boliden Aitik och ett 250-tal mindre kunder med företagshälsovård. Bland medarbetarna finns företagssköterskor, sjukgymnaster, läkare, psykoterapeut, arbetsmiljötekniker, ett antal konsulter och övrig personal.

Företagets nya vd Marie Ågren Johansson har arbetat i företaget sedan 2007 både som konsult, företagssköterska och psykoterapeut. Medarbetarnas breda kompetens och livserfarenhet tillsammans med att de hänger med och ser vad som händer i omvärlden lyfter Marie fram som en av företagets framgångsfaktorer. – Att kunna se omvärlden, hur trender går upp och ner men också kunna se det utifrån vårt samhälle är viktigt. Att fördjupa oss i rätt saker om det som kommer och att ligga rätt i tid är en spännande utmaning. Nu förbereder vi oss exempelvis på att det kommer komma en ökning av människor med nack- och ryggbesvär samt försämrad psykisk ohälsa på grund av isolering, distans- och hemmakontorsarbete under pandemin. Vi försöker alltid se till att våra medarbetare är förberedda och har rätt kunskaper för att möta nya behov.

Företaget hjälper arbetsgivare att jobba förebyggande för att minska olyckor och minska ohälsa på arbetsplatserna och är ofta med som en strategisk part att försöka stödja arbetsgivarna vid rehabiliteringsärenden, göra bedömningar av hur hälsan kan påverkas av arbetsmiljön både fysiskt, psykiskt, socialt och också organisatoriskt. – Vi arbetar ständigt och jämt med förebyggande och hälsofrämjande insatser men också med arbetsrehabilitering. Det förebyggande arbetet kan handla om att ta fram en bra arbetsmiljöpolicy gällande alkohol och droger, säger Marie.

Kommunalrådet Birgitta Larsson önskar Marie lycka till på posten som ny vd och förundras över företagets bredd. – Fantastiskt att höra allt vad verksamheten gör, så många viktiga aspekter av företagshälsa och arbetsmiljöarbete.

– Tack så mycket för jättespännande möte. Intressant också om att många arbetsplatser ofta är bättre på att förebygga olyckor men är sämre på den psykosociala arbetsmiljön, ett viktigt ämne, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

– Mycket intressant att lyssna till hur företaget arbetar för att möta hälsobehov idag och imorgon, säger Jenny Eriksson, näringslivsutvecklare på Gällivare Näringsliv AB.


Bakgrund

I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner 2020 klättrade Gällivare två placeringar till plats 234. Utifrån detta har Gällivare kommun och Gällivare Näringsliv AB beslutat att sätta in gemensamma åtgärder. Företagsbesöken under 2021 är ett led i detta arbete med mål att 2023 nå plats 150 i rankingen.


Gemensamma åtgärder för att stärka Gällivares företagsklimat

  • Ökad dialog mellan företag och kommun.

  • Införa servicegarantier och mål för kundnöjdhet.

  • Snabbare och effektivare processer för ökad service.

  • Företagslots finns hos Gällivare Näringsliv AB.

  • Arbeta för ökad tillgänglighet, service och bemötande.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page