top of page

26-års rening ger råvara i världsklassVatten på flaska är en populär törstsläckare och många producenter erbjuder en mängd olika smaker och variationer. Naturen skapade förutsättningar för kallkällan vid Hirvasåive redan under istiden och Åives AB:s vatten kan därför buteljeras helt obehandlat. Vattnets unika egenskaper och potential stod i centrum under Gällivare kommuns och Gällivare Näringsliv AB:s gemensamma företagsbesök.


Mellan Koskullskulle och Tjautjas på vägen upp mot Tjautjas och Hirvasåive finns den kallkälla som ligger till grund för ett av Gällivares få livsmedelsproducenter. Vattenkvaliteten från den naturliga källan är helt unik.


– En tidigare kemist på globalt multinationell dryckesproducent såg våra värden och sa att det här ju helt “outstanding”, det finns ju bara inte så här bra kvalitet på vatten.


Det är framförallt vattenkvalitén som Åive lyfter fram som gör Åive så unikt. – Att vattenkvaliteten ligger i topp både i Sverige och världen kan man tydligt se vid jämförelser i laboratorium.


– Det är ju fantastiskt att vattnet är så rent. Många tänker nog inte på det utan köper sina vanliga allt-vad-de-heter när vi egentligen det bästa vattnet här, säger Birgitta Larsson kommunalråd.


Åive tillverkar flaskorna av ett flaskämne som värms upp till 180 grader och därefter blåses med tryckluft för att bli en flaska. Samma flaskämnen som används av de stora producenterna. Åive jobbar med att få så lågt klimatavtryck som möjligt och har retursystem för alla produkter de säljer. Flaskämnena är väldigt lätta och kan fraktas komprimerade. Glasflaskorna är däremot lika tunga och skrymmande hela tiden. På frågan om det finns planer att bredda sortimentet med fler smaksatta variationer säger Åive att företaget till skillnad från många andra kan erbjuda ett stilla vatten direkt från kallkällan till flaska. Det är som att ta med kåsan direkt i källan och dricka.


– Det tar naturen 26 år att trycka vattnet upp och igenom till kallkällan, naturen har redan renat vattnet åt oss. Många andra har mer salta vatten och då krävs det kolsyra och arom för att det ska smaka bra. Vi har bra vatten från grunden och vill ju få fram kvaliteten i vattnet. Vi vill inte dölja smaken, det är ju lite som vattnets champagne vi har här enligt Åive.


– Det kommer bli jätteintressant att följa Åives utveckling, det finns ju en jättestor potential säger kommundirektör Monica Flodström.


– Tack för ett bra möte, vi har fått en bra bild av företaget och också intressant att prata livsmedelsproduktion då vi också tangerar de frågorna i och med LKAB:s storsatsning, säger Henrik Ölvebo kommunalråd.


– Jättespännande, så roligt att få höra om företaget och deras verksamhet, vilka möjligheter de har till utveckling av vårt viktigaste livsmedel vatten. säger Jeanette Wäppling kommunalråd.


– Att möjligen ha världens bästa kvalitet på sin råvara skapar verkligen förutsättningar för att lyckas stort, ett möte som lärde mig mycket kring hur det går till att skapa vattnets champagne, säger Roger Hansson vd Gällivare Näringsliv AB.


Bakgrund

I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner 2020 klättrade Gällivare två placeringar till plats 234. Utifrån detta har Gällivare kommun och Gällivare Näringsliv AB beslutat att sätta in gemensamma åtgärder. Företagsbesöken under 2021 är ett led i detta arbete med mål att 2023 nå plats 150 i rankingen.


Gemensamma åtgärder för att stärka Gällivares företagsklimat

  • Ökad dialog mellan företag och kommun.

  • Införa servicegarantier och mål för kundnöjdhet.

  • Snabbare och effektivare processer för ökad service.

  • Företagslots finns hos Gällivare Näringsliv AB.

  • Arbeta för ökad tillgänglighet, service och bemötande.

Comments


Commenting has been turned off.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page