top of page

Företagsbesök hos NTT i Gällivare


Kjell-Åke Johansson, Jenny Eriksson, Birgitta Larsson, Mikael Lindgren, Aidas Adomaitis och Per Johansson.

Verkstadsföretaget NTT AB har i snart tjugo år servat Gällivares industriföretag med egentillverkade specialreservdelar och finns sedan 2019 på Vuoskojärvi industriområde. Mikael Lindgren och Ingela Andersson visade upp lokalerna och berättade om verksamheten under Gällivare kommuns och Gällivare Näringsliv AB:s gemensamma företagsbesök.


NTT startade 2006 med en liten verkstad på Traktorvägen i Gällivare och expanderade snabbt, blev utnämnd till gasellföretag och 2011 blev de Årets Företagare i Gällivare.


– Vi växte nästan ur kläderna, ett tag var vi uppe i 120 man och hade åkeri men nu har vi gått tillbaka till den nischen vi är bäst på, vi tillverkar specialreservdelar och sen har vi service ute hos kund, säger vd Mikael Lindgren.

Aidas Adomaitis, specialist på mobil arborrning

Företagets största utmaning idag är bristen på bostäder i Gällivare. Mikael berättar att företaget hyr ett hus i Malmberget för att lösa boendet åt några av sina andra anställda. Vi träffar Aidas Adomaitis, som sedan fem år arbetar som specialist på mobil arborrning på NTT. Aidas bor i Porjus och dagpendlar till Gällivare och har länge letat ett boende närmare jobbet.


– Jag skulle vilja att man gjorde det enklare för företag att bygga entreprenörsbostäder. Det hade frisläppt många villor i kommunen som idag är uthyrda av företag, säger Mikael Lindgren.


– Att lösa utmaningen med bostäderna är en prioriterad fråga som vi jobbar med från många håll, vi tittar på flera olika lösningar för att få fler bostäder, säger kommunalrådet Birgitta Larsson.

Patrik Sjödin svarvar specialreservdelar

Utvecklat ny unik produkt för gruvindustrin

NTT hjälper till och löser kunders akuta behov av specialreservdelar men utför också löpande helrenoveringar av större objekt som plockas isär och sen bearbetas, svetsas, fixas och målas innan de byggs ihop igen. Att leverera och utveckla reservdelar mot gruvindustrin är verksamhetens kärna och på senare tid har man tillsammans med en leverantör utvecklats en ny unik produkt, gängad slitplåt (Safe Wear Plate).


– Den här är en riktigt bra produkt. Istället för att borra och bulta så har vi satt gäng i slitplåtarna så att vi bara behöver montera med vanliga skruv från utsidan, utan någon person på insidan som håller. Gängad slitplåt innebär både ökad effektivitet och högre säkerhet, säger Mikael Lindgren.


– Tack för ett intressant besök och för samtalen om hur vi kan förbättra förutsättningarna för företag att verka i Gällivare. Vi har fått till oss bra inspel att jobba vidare med, säger Kjell-Åke Johansson tf vd på Gällivare Näringsliv AB.

Comments


Commenting has been turned off.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page