top of page

Gällivares UF-företagare är framgångsrika – här är pristagarnaGällivares UF-elever kan onekligen känna sig nöjda med prestationerna i år. När årets UF-mässa gick av stapeln på Vetenskapens Hus i Luleå deltog tre av Gällivares UF-företag, tillsammans tog de hem hela sju priser. Under året har tio UF-företag från Gällivare drivits av gymnasieelever från både teoretiska och yrkesförberedande program. Tillsammans har de omsatt nästan en miljon kronor, och genererat runt en halv miljon i vinst.


Moving Games UF, Fiello UF och Futureart UF var de lyckliga vinnarna som bland annat prisades med både första och andra pris i den prestigefyllda kategorin "Årets Företag" och ”Årets socialt hållbara företag”. Dessutom vann Handybag UF första pris för "Årets årsredovisning" under hösten. Ett företag som inte deltog i tävlingarna, Winter Tree UF, valde i stället att fokusera på affärsutveckling och startar nu ett aktiebolag som ska ta verksamheten vidare.


När eleverna hyllades med tårtkalas på Lapplands Gymnasium Gällivare, var det en stolt rektor som höll tal.

– Det är inte vinsterna i tävlingarna, i kassan eller att ombilda företaget till aktiebolag som är den högsta vinsten. Det är processen – det ni lärt er och allt som ert driv och engagemang har genererat, säger Mats Johansson, rektor på Lapplands gymnasium Gällivare.


Eleverna höll med och svarade "Absolut!" när rektor Mats frågade om de trodde att de skulle dra nytta av sina kunskaper i arbetslivet. En av eleverna lyfte också fram betydelsen av de engagerade lärarna, och alla elever stämde in i applåder.
I en bilaga till SvD har vi också kunnat läsa om Nordic Air Protection UF från fordonsprogrammet på Lapplands gymnasium Gällivare som likt många andra på yrkesförberedande program fått upp ögonen för att driva UF-företag. Bara i Norrbotten har deltagande från fordons- och transportprogrammet ökat från 17 till 58 elever på ett år, hela 71 procent.


Jag är oerhört stolt över elevernas prestationer. Tillsammans har vi skapat flera säljtillfällen och genomfört övningspitcher med hjälp av vårt engagerade näringsliv, vilket har gett ett riktigt fint resultat, säger Sara Sundvall, UF-lärare på Lapplands gymnasium Gällivare.


Den ekonomiska hållbarheten är ett viktigt kriterium för ett UF-företag. Affärsplan, produktutveckling, produktion, fakturering, bokföring, marknadsföring och varumärkesarbete ingår i resan som efter året avslutas med årsredovisning och bolagsstämma. Säljandet är också en stor del av lärandet, som kräver ett stort mått mod och avgör hur väl resultatet faller ut. En konkret skola i entreprenörskap, helt enkelt.


Eva-Lina Sandin, kontorschef på Sparbanken Nord i Gällivare, berättar att stöd till Ung Företagsamhet är en del av bankens samhällsengagemang på lokal och regional nivå.


Att stödja UF-företag är ett sätt för banken att visa att vi tycker satsningar på ungdomar och entreprenörskap är viktigt. Det bidrar till en bra livskvalitet i vår region. Vi ser ju att många som startar företag i tidig ålder ofta fortsätter senare i livet. Det känns också extra viktigt att kunna möjliggöra den här sortens utbildning, när vi behöver locka så många nya medborgare och få ungdomarna att stanna kvar i vår region, säger Eva-Lina.


UF-lärarna har under året imponerats av sina elevers engagemang och ser flera anledningar till framgångarna:


Det krävs tre saker för att vi ska kunna erbjuda eleverna den här kvalitativa utbildningen; engagerade lärare som skapar förutsättningar, ett näringsliv som stöttar och bygger våra unga, framtida entreprenörer och såklart våra elevers driv och energi med viljan att lära sig. Och allt det har vi i Gällivare!” sammanfattar Sara Sundvall och Marie Nordström, UF-lärare, på Lapplands Gymnasium Gällivare.


Gällivare Näringsliv AB är imponerade av alla prestationer och önskar samtliga avgångsstudenter all lycka till!Pristagare under regionsfinalen

Moving games UF

1: a pris Årets vara

1: a pris Årets säljare, Yasmine Rabelo Jadestål

1: a pris Årets UF-företag

2: a pris Årets innovation

Topp 10 Årets affärsplan


Fiello UF

1: a pris Årets affärsplan

2: a pris Årets UF-företagFuture Art UF

1: a pris Årets socialt hållbara företag


Handybag UF

1:a pris Årets årsredovisning 2021/2022

Comments


Commenting has been turned off.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page