top of page

Löparutmaningen Gälkarun sprider glädje till rörelseEmilia Eliasson är hälsovägledare i botten och jobbar idag som idrottslärare i Gällivare. På en skidtur tillsammans med en vän föddes tanken till vad som senare kom att bli ”Gälkarun – Online Challange”.

”Det kändes så tråkigt när alla arrangemang och aktiviteter blev inställda, därför ville jag göra något roligt för mig själv och andra här i Gällivare fast vi har Corona att rätta oss efter. Jag gillar att fixa och planera kring hälsa och träning så det gick smidigt att starta detta.” – Säger Emilia, initiativtagare till Gälkarun – Online Challange.
Banan som Emilia väljer och själv markerar upp kommer att finnas någonstans i Gällivare och Malmberget och en ny bana presenteras på söndag varannan vecka. Det finns ingen förbestämd bansträckning utan slingorna är sådana som Emilia själv tycker är roliga att springa, sen får de bli så långa som de blir. Emilia hoppas att detta evenemang ger motivation till att komma ut och röra på sig och att Gälkarun kanske kan leda till att de upplever att det händer något positivt.

”Jag tycker att det är viktigt att folk är ute och rör på sig och att man känner att man hamnar i ett sammanhang, fast man genomför loppen enskilt är man ändå tillsammans. Jag hoppas att Gälkarun - Online Challange ska skapa en känsla av samhörighet och att detta ska sprida en glädje till rörelse.” Förra veckans bana gick runt Hälsans stig, detta då Emilia ville att det skulle vara en bana som många känner till och är lätt att följa. Det var 105 personer som på något vis tog sig runt Hälsans stig och deltog i utlottningen om fina priser. Det är redan över 400 medlemmar i Facebookgruppen Gälkarun – Online Challange och Emilia har även fått höra att det är många som sprungit banan utan att lägga upp något i gruppen, vilket är roligt då det verkar inspirera till rörelse. Priserna samlar Emilia in från lokala aktörer och hon tycker det är viktigt att samverka och att tillsammans hjälpa varandra att synas. Förra veckans priser bidrog Anthony Tian med, två fina poster från Malmberget.


Framöver kan det komma att bli mer utmanande banor då det kommer att bli lite mer stig och skogslöpning, snön måste bara få smälta undan lite först. Emilia hoppas att deltagarna kommer att hitta, men känner man sig osäker så kan man reka banan om man har som mål att få en snabb tid annars kan man lunka på och titta på kartan medan man springer, kartan finns utlagd på både Facebook och Instagram.


”Jag tycker det är roligt med nya banor och att få visa på andra sidor av Gällivare och Malmberget än vad man kanske annars besöker. Den här veckans banan blir en liten nostalgitripp runt om i östra Malmberget.”

Emilia planerar att fortsätta med Gälkarun - Online Challange fram till och med vecka 36.

Comentários


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page