Företagsakuten
Har du frågor som rör exempelvis korttidsarbete, sjuklöner, anstånd med skattebetalning eller funderingar kopplat till ekonomi såsom stöd och andra åtgärder? Covid-19 påverkar näringslivet i Gällivare på flera sätt och företagare möter en rad utmaningar till följd av detta. Vi erbjuder nu information och rådgivning när det gäller exempelvis ekonomiska frågor eller vilka stöd och åtgärder som finns nationellt.
Josefin Bennet Kjellsson
josefin.bennet(a)gallivarenaringsliv.se
+46 70 259 15 47
Mattias Berglund
mattias(a)avki.se
+46 70-254 65 90
Johanna Darehed
johanna(a)devotednorth.se
+46 70 554 94 78
Emma Ebermark
emma(a)welcometogallivare.com
+46 70 205 92 66
Mia Edin
mia(a)djurlakarna.se
+46 70 610 73 72
Jenny Eriksson
jenny.eriksson(a)gallivarenaringsliv.se
+46 73 058 77 25
Roger Hansson
roger.hansson(a)gallivarenaringsliv.se
+46 70-266 26 90
Monica Johansson
monica.johansson(a)gallivarenaringsliv.se
+46 70 236 31 96
Ann-Sofie Malmefjäll
ann-sofie.malmefjall(a)gallivare.se
+46 970 818528
Stefan Nieminen
stefan.nieminen(a)live.se
070-389 53 17
Annica Oscarsson
annica.oscarsson(a)gallivare.se
+46 970–81 88 83
Tony Ömalm
tony.omalm(a)malmgruppen.com
+46 70-654 52 88
foretagsakuten@gallivarenaringsliv.se
070-236 31 96
Vi finns till för dig som
- Har frågor kopplat till de myndighetsåtgärder som har tagits fram med anledning av coronavirusets effekter på näringslivet
- Har, eller riskerar att få, ekonomiska problem i företaget
- Är etablerad i Gällivare
Tveka inte, ring oss på 070 236 31 96, eller via epost foretagsakuten@gallivarenaringsliv.se. Vi behandlar ditt ärende under tystnadsplikt och full sekretess.
Beredskapsplan för företagare
Med anledning av coronaviruset så har många företag hamnat i ett kritiskt läge med brist på inkomster. En av de första rekommendationerna är då att kontakta revisor, bank eller annan ekonomiskt kunnig person och ta fram en beredskapsplan för att på bästa sätt kunna möta denna situation. Verksamt.se är en väldigt bra sida som är väl uppdaterad gällande stödpaket och annan information som kan vara av värde för dig som företagare.
Kostnader
Analysera nuläget
Hur länge kan företaget betala sina löpande räkningar om verksamheten tvingas stänga eller om omsättningen minskar drastiskt? Vilka kostnader kan du minska på kort sikt och på längre sikt? Exempelvis avvakta med investeringar och rekryteringar samt se över hyror med hyresvärden möjliga stöd för tillfällig hyressänkning.
Alternativ finansiering
Om reserverna inte räcker till för att klara betalningar så kan det vara läge att se över andra möjliga finansieringar. Kan ägarna skjuta till mer pengar? Finns det kundfakturor som kan belånas? Kontakta din bank för lån och det kan även finnas en outnyttjad checkräkningskredit i företaget. Det finns även andra aktörer där lån kan sökas, Almi har exempelvis ett brygglån Men tänk långsiktigt då lån och skattekrediter ska återbetalas.
Kontakta din bank eller andra långivare
Befintliga lån kanske går att få amorteringsfria under en period.
Pausa betalningar
Om företaget har en väldigt svår ekonomisk situation kan det vara nödvändigt att se över vilka betalningar som tillfälligt kan pausas. Men som i punkten ovan, tänk långsiktigt då betalningarna inte försvinner utan bara skjuts upp.
Anstånd hos skatteverket
Företag som påverkas negativt ekonomiskt av coronavirusets effekter har möjlighet att söka anstånd hos Skatteverket gällande inbetalning av moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt upp till tre månader.
Justera preliminärskatten
Sänkt vinst gör att företaget ska betala lägre preliminärskatt. Du kan ändra din preliminärskatt hur många gånger som helst så sänk den nu om det behövs och höj den senare när verksamheten kommer igång för fullt igen.
Intäkter
Analysera nuläge
Försök skapa en realistisk bild över företagets intäkter, vilka kommer finnas kvar och vilka försvinner? Jämför detta med kostnadsbiten och planera vilka åtgärder som krävs.
Externt kapital
Är ditt företag beroende av externt kapital? För en tät dialog med investerarna gällande var de står och hur de tänker agera så att en strategi kan utarbetas.
Dialog
Ha en god dialog med kunder och leverantörer för att vara beredd på eventuella leveranssvårigheter och/eller minskad orderingång.
Kommunikation
Genom kommunikation med dina kunder kan du läsa in deras behov, förväntningar och ekonomi. På så sätt kan du utforma verksamheten för att kunna möta behovet.
Personal & organisation
Korttidsarbete (korttidspermittering).
Detta alternativt minskar kostnad för lön där lönekostnaden till stor del täcks av staten. Stödet kan sökas från och med 7 april 2020 och gäller retroaktivt från och med 16 mars 2020. Se Tillväxtverkets information.
Säga upp personal.
Verksamt.se har bra och samlad information till dig som behöver säga upp eller permittera personal. Även Arbetsförmedlingen har bra information och varsel ska anmälas till dem så snart som möjligt.
Reserestriktioner
Se över om du har anställda som kan drabbas av förändrade skatte- och socialförsäkringssituationer. Måste de exempelvis resa tillbaka till sitt hemland eller inte kan ta sig till sitt arbetsland på grund av reserestriktioner på grund av covid-19 pandemin.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljö är fortfarande viktig och på Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa om vad som gäller för arbetsplatser hemma och mycket mer.
Följ de rekommendationer som finns
Håll dig uppdaterad med Folkhälsomyndigheten. Frisk personal är en viktig del för ditt företag. Finns det möjlighet att arbeta hemma? Om inte, finns det andra åtgärder som kan göras på arbetsplatsen för att hindra smittspridning?
Sjuklöner
Under april och maj tar staten hela sjuklönekostnaden, karensavdraget slopas tillfälligt mellan 11 mars och 31 maj 2020. Följ uppdateringarna gällande nya regler vid sjukdom på Verksamt.se där en bra sammanställning med länkar finns.
Kommunikation
Håll en god kommunikation med din personal gällande situationen, beslut och förhållningssätt.
Affärsmodell och strategi
Se över affärsmodellen
Är coronavirusets effekter på ditt företag tillfälliga eller inte? Hur livskraftig är din affärsidé i lågkonjunkturer? Behöver anpassning och utveckling ske?
Gör resultat- och likviditetsbudgetar
Hur ser budgeten ut i lågkonjunktur respektive högkonjunktur och även däremellan? Skapa en god överblick.
Tänk nytt och långsiktigt
Många företag måste i dagsläget anpassa sig efter rådande restriktioner och regler, exempelvis restauranger. För mer information kring detta följ Folkhälsomyndighetens uppdateringar samt Verksamt.se. Men även andra företag kan tänka nytt, anpassa och utveckla sin verksamhet, skapa nya koncept och erbjudanden, hitta möjligheter!
Digitalisera
Hur ser det ut för ditt företag gällande digitaliseringen? Framtiden blir mer och mer digital. Passa på att se över detta då detta är en viktig framgångsfaktor.
Kompetensutveckling
Utveckla dig själv och din personal för att kunna möta framtiden än mer konkurrenskraftiga än innan krisen.
Nätverk är viktigt
Samarbeta, hitta sätt att hjälpa varandra.
Källa; Business Region Göteborg, 2020
Information med anledning av pandemin
Almi företagspartner ABs samlade information med anledning av coronavirusets påverkan på företag. Almi bevakar regeringens olika åtgärder för att stödja företag som drabbas ekonomiskt.
info om lån och amorteringsuppskov
Almis lånefond
Driver du ett exporterande företag – eller är du underleverantör till ett? Då kan du ta hjälp av statliga Exportkreditnämnden, EKN.
Hitta rätt garanti
Företagarna samlar artiklar som berör coronapandemin och hur den påverkar svenska småföretagare.
Frågor och svar från juristerna
Anstånd med skatt
Vad är korttidsarbete?
Kommunala åtgärder
Krisåtgärder och stödpaket
Försäkringskassan har samlat frågor och svar som rör arbetsgivare och egenföretagare. Informationen uppdateras i takt med att riksdagen fattat beslut.
Karensavdraget
Läkarintyg
Sjuklön
Gällivare kommun följer utvecklingen kring coronaviruset Covid-19 och agerar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Information om coronaviruset
Krisinformation.se tillhandahåller aktuell och bekräftad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter. Här hittar du information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.
Folkhälsomyndighetens utbrottsinformation
Länkar till fler myndigheters information om coronaviruset
Minska smittspridningen
Vanliga symtom på covid-19
Webbaserad självskattning
Om du känner dig orolig
Handelsrelaterad information med anledning av coronavirusets spridning. Analyser och svar på hur företag ansöker om exporttillstånd för personlig skyddsutrustning för medicinskt bruk.
I Polismyndighetens uppdrag ligger det att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och se till att allmänheten får skydd. I det ingår också att se till att smittsamma sjukdomar inte sprids.
På regeringen.se sammanfattas de ekonomiska åtgärder som hittills vidtagits för att mildra effekterna av det nya coronaviruset utbrott.
Vill du bidra med din kompetens som extra resurs i samband med coronavirusets spridning i Norrbotten? Anmäl ditt intresse till Region Norrbotten.
Restauranger, barer & caféer
Information om särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.
Svensk Handel har information kring coronavirusets påverkan på handeln och har samlat alla nyheter, artiklar och information om det senaste kring corona. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Svensk Handels förmedlingstjänst av personal under coronakrisen
Telefonjouren 010-47 18 700 har nu utökade öppettider
Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv samlar förslag och annan viktig information till dig som företagare. Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av coronaviruset sammanfattar Svenskt Näringsliv var du som företagare kan hitta aktuell information. Länkarna och information uppdateras löpande.
Krispaket för svenska jobb och företag
Utökade låne- och garantimöjligheter till företag i Sverige
Nyhetstjänsten fPlus
Tillväxtverket
Hos Tillväxtverket hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19-utbrottet.
Coronaviruset påverkar hela samhället och självklart även många arbetsplatser. Vad gäller för mig som egenföretagare? Här svarar Unionen på de vanligaste frågorna. Informationen uppdateras kontinuerligt.
Vad innebär det att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader?
Vad innebär det att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader?
Måste jag som företagare betala in moms enligt sedvanliga regler?
På Verksamt.se hittar du samlad information från myndigheter som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med coronaviruset. Har du frågor om finansiering, resor och nya regler vid sjukdom så finns det mesta samlat här.
Arbetsbrist och uppsägning
Betalningssvårigheter, finansiering och lån
Nya regler vid sjukdom
Kultur och idrott
Export och import
Rådgivning