top of page

Stort intresse från studenter att besöka Gällivare på studieresa


Nyligen besökte studenter från Luleå tekniska universitet Gällivare, lockade av spännande möjligheter inom den gröna industriomställningen. Gällivare Näringsliv AB arrangerade studiebesöket som en del av projektet North Sweden Green Deal. Studenterna fick ta del av både gröna industrimöjligheter och kulturella upplevelser under sitt besök.

Studenterna fick lära känna Gällivares natur, företag och utbildningsmöjligheter genom föredrag och studiebesök. De fick även en inblick i den pågående samhällsomvandlingen genom en busstur, guidad av Karin Niva. Under besöket besökte de bland annat toppstugan på Dundret, Kunskapshuset och LKAB:s industriområde i Vitåfors. Dessutom deltog de i en näringslivsfrukost med Hybrit, där studenter betonade vikten av den plats de väljer att bo i framtiden måste matcha ens vibe.


Under besöket fick studenterna också möjlighet att delta i ett kulturarrangemang med Kulturfrämjarna i Gällivare på Studio Strössel. Här kunde de ta del av lokal kultur och kreativa uttryck, vilket gav dem ytterligare en aspekt av vad Gällivare har att erbjuda.


Ludvig, 24, från Stockholm, som studerar industriell teknik och management, ser en ljus framtid för Gällivare: "Jag skulle vilja bygga en grön framtid här, där människor kan njuta av möjligheterna och skönheten i att bo nära naturen."


Alessandra från Italien, som studerar industriell automationsteknik, är intresserad av att dela sina kunskaper med Gällivare: "Jag tror att jag kan bidra med min erfarenhet och kunskap inom automation och göra en positiv inverkan här."


Ellen från södra Dalarna, som studerar en master i naturresurser med inriktning på malm och mineraler, ser också en ljus framtid för Gällivare: "Många människor vill göra så mycket, och alla verkar så engagerade. Jag hoppas att andra också ser det."


William från Stockholm, som deltog på näringslivsfrukosten, talade om sina intressen inom den gröna industrin: "Hybrit är verkligen intressant. Det har stor potential och är mycket tillämplig på många situationer i världen. Jag tror att det kommer att spela en stor roll i Sveriges hållbara framtid."


Studiebesöket är en del av Gällivare Näringslivs arbete med kompetensförsörjning, och syftar till att locka unga talanger till kommunen.


Framtidens talanger, som dessa studenter representerar, kommer att vara avgörande för att driva på den gröna omställningen och för att forma en hållbar framtid, säger Roger Hansson, vd på Gällivare Näringsliv AB.


Vi hoppas att satsningar som dessa, där studenter får möjlighet att uppleva Gällivare och kombinationen av industri, natur och kultur, är en viktig del i att bygga en plats som är attraktiv för unga talanger och som kan fortsätta att växa och utvecklas hållbart, säger Johanna Dahlström näringslivsutvecklare Gällivare Näringsliv AB.GREEN DEAL - SITE VISITS är utvecklad inom projektet  North Sweden Green Deal (NSGD) och är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna. Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det medfinansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).Commenti


I commenti sono stati disattivati.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page