top of page

Kollaborativa robotar visades upp i Gällivare


Igår hölls ett unikt cobotinspirationsevent i Kunskapshuset i Gällivare för elever från Lapplands Gymnasiums industritekniska program och lokala företagare.


Gjorda för att jobba tillsammans med människor

Dagens stora fråga var: Vad skiljer kollaborativa robotar, eller "cobots," från traditionella industrirobotar? Till skillnad från traditionella industrirobotar är cobots designade för att vara både flexibla och användarvänliga, och gjorda för att jobba tillsammans med människor. De kan programmeras om med lätthet och har inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom att de automatiskt stannar om de stöter på ett hinder.Cobots i praktiken

Karl Ericsson och Josefine Larsson från SE Automation visade en rad applikationer där cobots kan användas, inklusive svetsning, slipning, sortering och gängning av skruv.


– Det var intressant att se hur lätt cobotarna kunde instrueras och sen utförde uppgifterna med precision. Ett inspirerande event både för företagare och gymnasielever säger Kjell-Åke Johansson, tf vd på Gällivare Näringsliv AB.


SE Automation och Universal Robots fortsätter nu sin Norrlandsturné. Nästa stopp är i Skellefteå, följt av Umeå. I november kommer SE Automation tillbaka till Gällivare, då i rollen som utställare på Tech Days Gällivare för höstlovslediga barn och unga.


Det här eventet arrangerades av Universal Robots och SE Automation, tillsammans med Gällivare Näringsliv AB och Lapplands Gymnasium.


Senaste inlägg

Visa alla

Företagsamhetspris till ungdom

Torun Karlsson Alalahti tilldelas Gällivare Näringslivs Företagsamhetspris till ungdom 2024, som delades ut på studentexamen på Folkets hus. Utmärkelsen med prissumma på 5000 kr, överlämnades av Gälli

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page