top of page

Gällivare leder vägen i den gröna industriomställningen

Gällivare utgör ett globalt centrum för den gröna industriomställningen. Här omvandlas traditionell gruvindustri till en hållbar och innovativ sektor tack vare framstående teknik och ambitiösa investeringar, vilket placerar Gällivare i framkant för den gröna revolutionen.

Etablera & investera: Välkommen

Gällivare är känt för sin gruvindustri, med två framträdande gruvor: koppargruvan Aitik och LKAB:s järnmalmsgruva. Aitik, en av Europas största koppargruvor, blickar mot framtiden med utvecklingen av Europas första autonoma gruvtruckssystem. Samtidigt arbetar LKAB, som driver världens näst största järnmalmsgruva under jord, mot att inrätta en produktionsanläggning för koldioxidfri järnsvamp och elektrifiera gruvdriften.

 

Här byggs världens första fossilfria järnsvampverk och en av världens största produktionsanläggningar för vätgas. Dessa banbrytande projekt förväntas skapa en mängd nya, hållbara jobb inom en rad olika sektorer, bland annat grönsaksodlingar, landbaserad fiskodling och utveckling av vätgas- och eldrivna fordon.

 

För att uppleva denna spännande utveckling på nära håll, kan du besöka någon av våra utställningar eller delta i guidade turer:

Gruvturer till Boliden Aitik

Aitik är Europas största koppardagbrott. Här bryts kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Aitik använder några av världens största maskiner.

Observera att gruvturer sker på förfrågan och måste bli bokad senast två veckor innan önskat besök, turerna avgår då tisdagar-torsdagar, ej helger eller röda dagar. Minimum 7 deltagare per tur och samtliga besökare måste själv ta sig till besökscentret i Boliden Aitik.
Boliden Aitik


Adress: Sakajärvi 1, 982 92 Gällivare
E-post: visit.aitik@boliden.com
Hemsida: www.boliden.com

Gruvturer till LKAB Malmberget

En genomsnittlig dag året runt bryts järnmalm i LKAB:s gruvor motsvarande cirka sex Eiffeltorn - räknat i mängden stål

 

Besök LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget och få en inblick i en av Sveriges viktigaste industrier. På LKAB:s forsknings- och besökscenter presenteras hela gruvprocessen innan bussfärden går ner 1250 meter under jorden. På den här gruvturen kommer du rakt ner och rätt in i produktionen. Gruvturen hålls både på svenska och engelska. Läs mer

Informationscentret Re-form

Informationscentret Re-form ger besökarna möjlighet att överblicka samhällets förändringar under den pågående samhällsomvandlingen i Gällivare kommun. Genom bland annat film och en interaktiv sagovägg tas besökare med på resan från förtid och nutid till framtida scenarion.


Adress: Norrskensgallerian - Västra Kyrkallén 5, 982 31 Gällivare
Tel. 0970-81 84 72
E-post: reform@gallivare.se

Guidad rundtur – Vi flyttar en stad

Följ med Karin Niva på en guidad tur genom dåtid, nutid och framtid. Karin tar er med från 1600-talet fram till idag och till ca år 2035. Vi åker igenom Gällivare, Malmberget och Koskullskulle och ser gamla historiska byggnader, hus som nu har flyttats till nya bostadsområden. Vi ser byggandet av det nya Gällivare som t ex Kunskapshuset och Isborgen.

Telefon: +46(0)70-301 27 63
E-post: info@karinniva.se

Hemsida: www.karinniva.se

Etablera & investera: Lista
bottom of page